Смяна на  масло на автоматична скоростна кутия

Отдел автоматични скоростни кутии / Телефон: 0898 247 892; Адрес: ул. "Уста Колю Фичето" 25А

 

Диагностика

Кога е необходима подмяна на маслото на автоматичната скоростна кутия

Смяната на трансмисионното масло е част от профилактиката на автоматичната скоростна кутия. Към тази процедура се пристъпва, ако резултатите от диагностиката покажат единствено необходимостта от смяна на маслото. С течение на работните цикли, смазочните качества на маслото намаляват и това може да доведе до износване на механични части, запушване на филтри и образуване на налепи. Под въздействие на непрекъснатото работно налягане, се изменя вискозитета на маслото и това може да доведе дори и до некоректно изпълнение на команди в автоматичната скоростна кутията, изразяващи се в приплъзване и приблъскване при шофиране.

компютърна диагностика

Смяна на маслото

Смяната на маслото се извършва чрез специализирана станция, която гарантира качествената подмяна на 100% от старото масло.

подмяна на трансмисионно масло

Смяна на консумативи

Извършва се подмяна на масления филтър, гарнитурата и болтовете на картера в автоматичната скоростна кутия.

химичен тест на трансмисионно масло

Ресетване на електрониката

При кутиите с компютърно управление е необходимо да се извърши ресетване и последващо адаптиране. Ресетването е процес при който компютърът се връща към първоначалната заводска програма за превключване на скоростите.

Адаптация на автоматична скоростна кутия

Адаптация на автоматичната скоростна кутия

Адаптирането е процес, при който компютърът се програмира или самопрограмира да извършва превключването най-оптимално при актуалното състояние на механиката и флуида в кутията. Поради тази причина след смяната на старото масло с ново е нужно да се извърши ресетване и адаптация. При различните модели кутии тези две процедури се извършват по различен метод. При 7G tronic например са нужни около 40 минути тест на автомобила, при който сервизните техници извършват двете процедури. При други кутии като ZF-6HP ползвани и от VAG групата е необходимо компютърът да бъде свален и ресетнат чрез специализирана апаратура, с каквато лабораторията на Софтелектроник разполага. Компютърът след това се монтира и се самоадаптира при периодично шофиране от водача на автомобила.