ОтделКлапанно тяло / Телефон: 0892 708 888; Адрес: гр. Варна, ул. "Уста Колю Фичето" 25А, ет. 1

 

Ремнот и профилактика на клапанно тяло

Какво представлява клапанното тяло

В клапанното тяло се намира хидравличното управление в автоматичната скоростна кутия. Ролята му е да управлява потока на флуида към различните секции в предавателната част на кутията и хидротранформатора.

Тест за антифриз в клапанното тяло на амтоматичната скоростна кутия

Обследване на клапанното тяло

Клапанното тяло се разглобява на съставните му елементи и първо се прави химичен тест за наличие на антифриз в маслото на автоматичната скоростна кутия. Маслените пътища в плочите се обследват визуално за отлагания и твърди частици. След тези дейности се преминава към почистване на клапанното тяло.

Стружки в клапанното тяло

Твърди частици в клапанното тяло

Ако след разглобяването на клапанното тяло се открият отлагания или твърди частици, то в някой от механичните детайли на автоматичната скоростната кутия съществува сериозен дефект, който трябва да бъде открит и отстранен.

Вакуум тест на клапанно тяло

Вакуум тест

За да се установи дали има износване в леглата на клапаните се прави тест с вакуум машина, който се извършва ръчно за всеки един от клапаните.

Стенд тест на клапанно тяло

Тестване чрез специализирани стендове

Чрез специализирани високотехнологични стендове, клапанните тела се изпитват при реално налягане и температура на трансмисионното масло. Изпитването се извършва за всеки клапан, като чрез получените графики може да се открие правилната или неправилна работа на клапанното тяло.

Стенд за диагностика на клапанно тяло

Стендове за диагностика

Софтелектроник е единствената компания на балканския полуостров и една от малкото в света, в която се намират два от най-добрите стендове S+VBT Fluidlogic и HYDRA-TEST за изпитване на мехатроника в автоматичната скоростна кутия.

Износване на клапанно тяло

Износване в клапанното тяло

Ако при тестовете се открие отклонение от работните параметри на клапаните, това може да е свързано с износване на клапана или клапанното легло. При появата на подобно износване, трябва да се направи корекция на клапанното легло.

РАйберене на клапанно тяло, Ремонт на клапанно тяло

Корекция на леглото на клапанното тяло

Процесът се нарича още райберене. Със специализиран набор райбери се преработва повреденото клапанно легло.

Износване на клапанно тяло

Подмяна на клапан

След процесът на райберене следва подмяната на хидроклапана с по-голям(ремонтен) размер, който да уплътни клапанното легло.

Износване на клапанно тяло

Повторни тестове

След отстраняването на проблема се преминава отново към тестване със специализираните стендове. Ако тестовете преминат успешно, клапанното тяло се сглобява към компютъра и мехатроника се монтира в кутията. Резултатите от тестовете със стенд се предоставят на клиента.Научете повече и за Ремонт на хибридни автомобили