Сервиз и ремонт на Хибриди

 

Телефон: 0894 348 173

Адрес: гр. Варна, ул. "Уста Колю Фичето" 25А

Работно време: Понеделник - Петък

09:00-12:30

13:30-18:00

Почивни дни - Събота и Неделя


Научете повече и за Видове Хибриди

 

Ремонт и рециклиране на хибриди

Услуги за диагностика и ремонт на хибриди

 • Компютърна диагностика на хибрид
 • Диагностика, почистване и ремонт на високоволтова хибридна батерия (рециклиране на батерия за хибрид, подмяна на клетки, ремонт на BMS)
 • Диагностика и ремонт на Инвертор / Конвертор за хибриди (процесът може да протече заедно с рециклирането на хибридната батерия)
 • Диагностика на мотор-генератори за хибридни автомобили
 • Диагностика и ремонт на електрическа инсталация на хибрид
 • Профилактика и ремонт на охладителна система на хибрид
 • Ремонт на друга електроника за хибридни автомобили - арматурно табло, дисплей, интелигентна заключваща система, управление на осветителна и сигнална система и други
Ремонт на хибридни автомобили от Софтелектроник. Рециклиране на хибридин батерии.

Сервизът за хибриди на Софтелектроник

Софтелектроник предлага пълна диагностика, сервиз и ремонт на електрическата система и електронните модули на хибридните автомобили за модели като Toyota Auris/Prius, Mercedes W205/W212/W222 W221 BMW X5 F15 и други. Екипът на Софтелектроник има дългогодишен опит в диагностиката, профилактиката и ремонта на автомобилна електроника за превозни средства. Техниците притежават практическата подготовка иса  сертифицирани от Bosch за работа с високоволтови системи на превозни средства с алтернативно задвижване. Сервизът на Софтелектроник за хибридни автомобили е оборудван както с последно поколение диагностична апаратура, така и с прибори създадени от компанията за обследване и ремонт на специфичните високоволтови системи на хибриди.

Инвертор за хибридна батерия - Toyota Auris/Prius

Първоначална информация от клиента

За определянето на повредата възникнала в някой от електрическите модули или вериги на хибрида и предотвратяване на повторната и поява, информацията предоставена от водача на хибридния автомобила е важна. Преди да се премине към диагностика е необходимо да се добие представа какви са били симптомите, пътната обстановка, атмосферните условия и индикациите към водача от известителната система на автомобила.

 

Компютърна диагнстика на хибрид

Компютърна диагностика на хибриден автомобил

Софтелектроник разполага с диагностична апаратура и автомобилни тестери за хибридни автомобили, които са част от съвременния автопарк в България. Чрез компютърната диагностика се добива първоначална представа за състоянието на отделните модули на високоволтовата батерия, инвертор / конвертора, отделните сензори, охладителна система на високоволтовата батерия и други. Автодиагностиката е важна част извършването на последващ ремонт на хибридния автомобил, след открит проблем. Информацията от компютърната диагностика може да спомогне за предотвратяване на повторна поява на същата повреда в ремонтирания модул. Пример са кодове за грешка при хибриден автомобил Mercedes W221 при проблем с инвертор/конвертора (SG-EM) - P0A6300, P0A6000, P0A5D00

Рециклиране на хибридна батерия

Диагностика и ремонт на високоволтова батерия за хибриден автомобил

 • Диагностика на индивидуалните клетки, групирани модули и блокове в батерията
 • балансиране (рекондишънинг) на батерията
 • Подмяна на повредени клетки в батерията на хибрида
 • Диагностика и ремонт на сензорите в батерията
 • Диагностика и ремонт на BMS - Battery Management System / интелигентен блок за управление на батерията
 • Диагностика и профилактика на охладителна система във високоволтовата батерията
 • Почистване от корозия в хибридната батерия

⚡️⚡️⚡️ Силните токове и високото напрежение във високоволтовите системи на хибридите могат да бъдат животозастрашаващи. По тази причина е наложително да бъдат обслужвани от техници, които имат необходимата практическа подготовка, лиценз и оборудване за работа с високоволтови системи.

Ремонт на батерия за хибридeн автомобил - Lexus

Диагностика на хибридната батерия

Процесът включва специализирана апаратура създадена в лабораторията на Софтелектроник за тестване и определяне на състоянието на всяка една индивидуална клетка за всички модели високоволтови хибридни батерии. Чрез поредица от цикли на пълно зареждане и разреждане се определят "здравите" и повредени клетки, както и общото състояние на пакетите в батерията. При диагностиката се използва и специализирана термо камера, чрез която се следи за правилната работа на отделните клетки и пакети и за състоянието на електрическите връзки между компонентите в батерията. Проверява се и работата на сензорите за температура, напрежение и съпротивление.

Балансиране, рекондишънинг на клетки за хибридна батерия

Балансиране (рекондишънинг)

Процесът важи за здравите клетки в пакетите на батерията. След поредицата от цикли на пълно разреждане и зареждане се изравняват напреженията в отделните клетки. Причината за нужда от балансиране (рекондишънинг) на здрави клетки може да се крие в поява на обратима кристализация във веществата формиращи клетката на хибридната батерия в следствие на нормалната експлоатация. Този процес може да доведе до понижаване на напрежението на клетката и съответно до общо понижаване на напрежението в пакета и батерията. При така нареченото дълбоко разреждане и пълно зареждане се извършва декристализация, като така се възстановява оптималното работно напрежение на клетката. След балансиране капацитета на батерията може да бъде повишен, спрямо състоянието преди процеса.

Подмяна на клетки и рециклиране на батерия за хибрид

Подмяна на дефектирали клетки в батерията на хибрида

След установяване на необратимо повредените клетки в батерията на хибрида се търси причината за тяхната повреда, ако тя не е свързана с нормалната експлоатация на хибридната система. Възможната причина може да се крие в нарушено охлаждане на батерията, повредени електронни модули, лоши контактни връзки и други. Софтелектроник може да достави нови висококачествени клетки за широка гама хибридни автомобили като Toyota Auris/Prius,Mercedes W205 W212/W221/W222, BMW X5 F15. След подмяната на необходимите клетки на батерията отново се извършва баланс, при който се проверява работата на всички клетки и пакети.

Ремонт на BMS на хибридна батерия - BMW ActiveHybrid 3

Диагностика и ремонт на BMS - Battery Management System / интелигентен блок за управление на батерията

Блокът за управление на хибрдината батерията събира информация за напрежение на клетките и блоковете, тяхната температура и вътрешното им съпротивление. След анализ на данните управлява правилното охлаждане, зареждане и разреждане на хибридната батерия по време на експлоатация на хибридния автомобил. Софетелектроник е една от малкото компании в света, които могат да извършват ремонт на BMS за хибридни.

Почистване от корозия на батерия за хибрид- Mercedes

Почистване от корозия в хибридната батерия

Корозия по терминалите, шините (бус баровете) и крепежните елементи (гайки и други) на електрическите връзки в батерията може да доведе до неправилна работа на батерията и понижаване на нейния капацитет. Причина може да бъде разхерметизация на батерията, изтичане на охлаждащ агент, изпуснати от акумулаторните клетки вещества(например електролити), наводняване, навлажняване и други. Корозиралите елементи се демонтират като почистването може да включва механични процеси и третиране със специализирани химикали в зависимост от степента на корозия.

Рециклиране на инвертор за хибриден автомобил - BWV

Диагностика и ремонт на Инвертор / Конвертор за хибриди

Модулът Инвертор / Конвертор има двойно предназначение. В режим на зареждане на батерията преобразува променливия ток от мотор-генератора в постоянен ток към батерията. В режим на задвижване на мотор-генератора преобразува постоянния ток от батерията към него като увеличава и напрежението. Софтелектроник е една от малкото компании в света, която може да извършва ремонт на повреден инвертор/конвертор, като така се избегне покупката на скъпо струващ нов.

Електрическа инталация на хибриден автомобил - Mercedes BMS

Диагностика и ремонт на електрическа инсталация на хибридния автомобил

Опитните сервизни техници в сервиза на Софтелектроник могат да открият причина за повреда в електрическата верига или в даден модул в хибрида и да го отстранят преди той да е предизвикал скъпо струващ повторен ремонт.

Охладителна система за хибридна батерия

Профилактика и ремонт на охладителна система на хибрида

За да бъдат ефективни модулите на електрическата система за задвижване на хибрида е необходимо да се поддържа работна температура в определен диапазон. Това изисква по-сложна система за оптимално термично управление. Навременната профилактика на охлаждащата система може да предотврати повреда в някой от възловите компоненти като мотор-генератора, инвертора или батерията. Софтелектроник може да извършва ремонт по електрониката на модули от охладителната система на хибрида като например електрическия компресор.

Дисплей, навигация, заключване за хибрид - Mercedes W222

Ремонт на други електронни модули

Софтелектроник извършва диагностика и ремонт на широка гама електронни модули за хибриди като електронни управления, заключващи системи, осветителна система, дисплеи, мултимедия, навигация и други.